Arketyper

Följande roll-arketyper är bara förslag på vad som kan spelas. Finns det i världen kan du troligtvis spela det på lajvet. Det går givetvis att kombinera fritt också, kanske är du Decker i ett matrix-gäng, eller en företagsanställd Mage?

Street Samurai

samuraj

Betongkrigare i den sjätte tidsålderns storstadsdjungler. Vapen slipade till monofilamentskarpa eggar, kroppen uppgraderad med utfällbara rakbladsklor, kablade reflexer och förstärkt läkningsförmåga, dessa gatans farligaste jävlar följer sin egen kod för överlevnad och skruvad heder.

Spela Street Samurai om du vill rocka coola vapen och mycket krom, vara fruktad och respekterad men knappast omtyckt.

Gunslinger

gunslinger

I the Sprawl är alla beväpnade, men få hanterar sina vapen lika självklart skickligt som de här typerna. Genom minutiöst kalibrerad cyberware och sällan skådad koordination träffar varje kula en svag punkt även på det tuffaste troll. Sanna legender är de gunslingers som dragit vapen, satt två explosiva projektiler i rotorn på en helikopter, och haft pistolerna tillbaka i de dolda hölstren innan kamraterna fattat vad som hänt och varför motståndet plötsligt brinnande droppade sextio meter.

Spela Gunslinger om du vill vara något mindre läskig än en Street Samurai på nära håll men ändå vara en av din grupps primära fysiska resurser.

Decker

decker

Snabbtänkta cyberdeckcowboys, matrisens okrönta drottningar och tronpretendenter, folk som hellre lämnar dödköttet bakom sig och rör sig med elektrisk hastighet genom noder och brandväggar. Deckers är informationssamlare, digitala dörröppnare, och genom sina cyberdeck förändrar de den lokala matrisen till sin fördel oavsett om det är låset på ett bankvalv, en databas full med paydata eller cyberarmarna på en arg street sammie som är målet för sabotaget.

Spela Decker om du vill ha den bästa tillgången till information och tillbringa mycket av din tid med näsan i skärmen.

Rigger

rigger

Forna tiders trollkarlar beskrevs ofta som omgivna av tjänande andar som lydde deras minsta vink. Riggers är samma sak, men de tjänande andarna är skickligt byggda och programmerade drönare för alla element. Från knytnävsstora flygande kameror till hundrafemtiokilos automatvapenbestyckade plastisteel-bestar kan en bra rigger fylla många roller, eller för den delen vara sitt eget team.

Spela Rigger om du är pepp på att ta med dig olika typer av radiostyrda grejer till lajvet, eller om mekaniker är looken du föredrar.

Street Shaman

Ständigt känslig för astralplanets puls och andarnas rörelser är schamanen ett märkligt naturligt inslag i den konstruerade betondjungeln. Men varhelst levande varelser flockas och känner, där finns de energier som en schaman kan koppla in sig på.
Måhända är gatans andeväsen sprungna ur långsamt multnande sophögar, eller ur det nästan frätande regnets kraft, men de är inte mindre kraftfulla än de traditionella andarna.
Med totemandar som Mormor Råtta eller Kusin Kackerlacka till vägledning är dessa gatans schamaner en modern urkraft att räkna med.

Spela Street Shaman om du vill utföra ritualer, åkalla andar, få tillgång till information genom astralvärlden, och ha en riktigt unik look.

Mage

mage

Där schamanen hänger sig åt gatans myllrande liv försöker den hermetiska magikern bringa ordning i kaoset. Elementarandarna böjer sig för noggrant uppställda ekvationer, och den som kan slita blixten ur himlen eller ur en trasig kraftledning och styra den mot sina fiender är en mäktig allierad. Hermetiker är av natur och tradition mer benägna än schamanerna att ställa sina färdigheter till storföretagens förfoganden, och även en ung magiker kan lätt bli rik på utveckling av astrala säkerhetsåtgärder.

Spela Mage om du vill göra samma sak som schamanerna, men med mer pengar, snyggare kläder och högre kontroll.

Face

Vissa färdigheter är så djupt kopplade till metamänsklighetens djupaste kärna att de aldrig kommer gå ur tiden. Den som har talets gåva, ett vinnande leende, ett flexibel sätt, lätt för att skaffa vänner, den är en värdefull medlem i vilket team som helst. Sociala kameleonter, slipade förhandlare och snabbtänkta mångsysslare som ser till att Johnson betalar det jobbet är värt. Som bonus ökar chansen att gänget kan gå förbi kön på de hetaste klubbarna.

Spela Face om det sociala är din grej, om du vill ägna dig åt förhandlingar eller lurendrejeri, eller om du bara vill vara snygg och veta om det.

Wageslave

Självförverkligande är något som händer andra. Men en lönearbetare har nuyen på sin credstick, en sjysst trid hemma i lyan, och en sjukvårdsförsäkring genom företaget. Det är inte glamouröst, men det är heller inte dödligt. Visst önskar väl sig många spänning i vardagen, men det kan man ju lösa med VR eller bara senaste avsnittet av Karl Kombatmage. Eller så riskerar löneslaven allt genom att lyssna på lockelserna från gatan, alla bär de något som kan vara värdefullt. Städaren med nyckelbricka till hissen som bara går mellan receptionen och penthouset. Väktaren som styr kameraflödet. Kontoristen med adminkontot. Alla har ett pris.

Spela Wageslave om du vill ha insyn i företagsvärlden, tillgång till viktig information, och goda möjligheter att sälja det du vet (eller bli till exempel kidnappad och utpressad).

Fixer

Den som har en bra fixare är aldrig ensam. Administratörer och kontaktförmedlare som vet att gatans lagar fortfarande underställer sig grundläggande ekonomiska system. De som hamnar på en fixares svarta lista lär ha svårt att få fler jobb i samma stad, för Johnsons som inte går genom fixare är sällsynta.

Spela Fixer om du vill veta mest om dem som rör sig i skuggorna och deras arbetsgivare, om du vill vara spindel i nätet och sammanföra plotlines.

Talismonger

Visst, naturliga krafter och kontrollerade flöden i all ära, men varken hermetiker eller schamaner arbetar med tomma händer. Ritualtillbehör, föremål som förstärker eller fokuserar, svårfunna örter, nya formler, minutiöst handritade pergament, verktyg och vapen välsignade av vilka gudar de än föredrar. Och givetvis kunskap. Oavsett om du själv är Väckt eller inte är det dig magikerna kommer till när de behöver något, och affärerna blomstrar.

Spela Talismonger om du vill veta mest om det magiska och vara en traditionell handlare i en modern värld.

Corper

Två steg över löneslavarna (men minst tre steg under ägarna och de faktiska krafterna bakom företagen) hittar vi krispiga kostymer, dyra kromjobb, bekväma fåtöljer och framför allt exekutiv makt. Och vi vet ju alla vad makt gör med folk. Mycket vill ha ALLT, men vägen till framgång är kantad med faror – faror som man helst hyr in någon mindre viktig att hantera.

Spela Corper om du vill ÄGA, om du har allt men vill ha ännu mer, och om du vill vara bättre än alla runt dig.

Johnson

Vissa jobb funkar dåligt att annonsera om på matrisen. Megacorpsen kan inte sätta upp skyltar med “kidnappare sökes” i receptionen. Men de här rekryteringarna måste ju ändå hända på något vis, och den som har kontakten med runner-teamet väljer ofta det neutrala namnet “Mrs Johnson” för sina mellanhavanden. En Johnson är helt enkelt den betalande partens hand i ett skuggjobb.

Spela Johnson om du vill sitta på viktiga delar av plotten, om du vill spela med dolda kort, och om du samtidigt vill ha makt och sitta prekärt till.

Rent-a-cop

I en värld där företag har mer makt än stater är det självklart rimligt att även polisen blir en fråga om upphandling, och jurisdiktionen handlar mer om pengar i rätt ficka än om stadsgränser. Lone Star är den största säkerhetsfirman i Seattle, men Knight Errant har många stora kontrakt. Fördomarna om mutbarhet, långsinthet och munkar stämmer fortfarande, men här och där hittar man ett friskt äpple bland de ruttna och när beväpning och övrig utrustning inte är en fråga om skattemedel är resultatet en faktisk fara för dem som går emot de lagar en hyrsnut får betalt för att upprätthålla.

Spela Rent-a-cop om du vill vara illa omtyckt men värdefull i gatans ekosystem, det här är bra ställen att driva vendettor från. Eller så kanske du bara vill ha en ledig kväll i en annan del av stan än ditt distrikt.

Artist

Konst kommer metamänskligheten alltid ha tid för, och live-underhållning går aldrig ur tiden. Även om alla muséer har sina egna VR-program och det går att koppla upp sig mot stora konserter så kräver gatans puls en viss diskant. Det får vara en riktigt överkromad street sammie som inte känner det spritta i köttet av en bra spelning. Musiken är kanske viktigast, men alla de gamla konstformerna är fortfarande i högsta grad levande och har fått sällskap av några nya som möjliggjorts av den magiska och tekniska utvecklingen.

Spela Artist om du vill ägna dig åt att utföra eller kanske sälja konst på lajvet, eller om du vill stå på scen och förgylla det för oss alla! (Det blir bonusar till er som bidrar med ett set, oavsett om det är som soloartister eller band.)

Street Ganger

Vad vore slummen utan gängen? Här hittar vi dem som pissar revir med bensin, blod och sprayfärg i varje gathörn i de sämre delarna av staden. Oavsett om de är lokala vigilanter eller om de hör till en större organisation är de en omistlig del av Seattles bakgrundsbrus. Drivkrafterna är varierande, utrustningen likaså, och det är inte ovanligt att konflikterna inom gänget är lika stora som de utåt.

Spela Ganger om du vill vara tuff på hemmaplan, ha back-up nära till hands och örat mot marken. Lämpligt som grupproller med stark intern dynamik.

Mafioso

Om Street Ganger är avgasskadade gatuhundar så är den organiserade gängverksamheten jyckarna med stamtavla. Varje organisation har sin egen stil, sitt eget modus operandi, men gemensamt är att de är mer lika företag än gäng. Resursmängd: hög. Benägenhet att förlåta misstag: låg. Triaderna, Yakuzan, Maffian, Voryn, det finns många att välja på.

Spela Mafioso om du vill vara en kugge i ett blodigt maskineri, med en organisations hela dåliga rykte bakom dina ord.

Street Doc

När striden är över och det är dags att slicka sina sår går det snabbt att inse att det finns mycket som inte går att laga med silvertejp och två alvedon, och att åka till ett sjukhus är sällan ett alternativ för folk på samhällets skuggsida. Lösningen kallas Street Docs. Stygnen kanske är lite sneda men den som satte dem kommer inte ringa Lone Star på dig och morfinet skiter i om den som sätter sprutan i din arm har licens eller inte. Många kvacksalvare pysslar med amputationer och cybernetik vid sidan av. Du vill inte veta var din söndertrasade köttarm tog vägen efter operationen.

Spela Street Doc om du vill vara en eftertraktad specialist som lever av skuggverksamhet och gängkrig utan att behöva utsätta dig för de värsta riskerna.

Coyote

För många nyfikna ögon på dig eller din last? Mer hyrsnutar än vanligt på gatorna, eller bara en Urban Brawl-match runt stället där du skall träffa din Johnson?
Be din fixer leta upp närmsta Coyote.
Specialister på att ta sig fram genom de tätaste gränspatrullerna, de kan alla hemliga vägar och mot rätt pris kan de ta vad eller vem som helst till sin destination.

Spela Coyote om du vill ha tillgång till smuggelvägar mellan plats A och B även under pågående lockdowns, magistormar eller syraregn.